20. Ogórki małosolne

Bardzo dobra przekąska, dodatek do obiadu albo składnik wielu sałatek.

Potrzebujemy:

– 2 kg ogórków

– 2 l wody

– 2 łyżki soli

– kilka kawałków świeżego chrzanu

– główkę czosnku

– koper

– duży słój (mój ma 2 l)

Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy soli i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostudzenia.

Ogórki dobrze umyć (najlepiej wyszczotkować). Do słoika kolejno wkładamy część kopru, czosnku i chrzanu. Na taką wyściółkę ciasno układamy ogórki. Potem znowu koper, czosnek, chrzan i ogórki. I tak aż do momentu jak wypełnimy cały słój.

Zalewamy przestudzoną wodą i pozostawiamy przez 3-4 dni.

A potem wyciągamy pyszne ogóreczki małosolne.

Pierwszy słój poszedł w dwa dni 🙂

Aby ogórki nie wypływamy na wierzch można obciążyć je np. szklanką albo małym garnuszkiem z wodą.

Uwaga! Podczas kiszenia małosolnych ze słoja może wylać się trochę wody, lepiej zabezpieczyć teren (ja wstawiam słój to głębokiego talerza).

ogórki małosolne

Reklamy
Published in: on Lipiec 8, 2008 at 10:26 am  Comments (1)  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://mojakuchnia.wordpress.com/2008/07/08/20-ogorki-malosolne/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentDodaj komentarz

  1. […] – 2 ogórki kiszone (lub małosolne KLIK) […]


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: