Moja propozycja na Ziemniaczany Tydzień.
Placek, który dzisiaj zaprezentuje nazywany jest plackiem po węgiersku lub po cygańsku. Zwał jak zwał. U nas na Śląsku będzie to zawsze placek po bytomsku 🙂 Syte danie obiadowe, smaczne i niedrogie.
Najpierw gotujemy gulasz:
– kawałek karczku/łopatki (na 2 os. ok. 30-40dkg)
– łyżka masła
– 1 cebula
– ok 1 l wody
– 1 papryka zielona (lub czerwona)
– 2 małe białe papryki
– 2 ogórki kiszone (lub małosolne KLIK)
– 2-3 pieczarki
– sól/pieprz
– słodka czerwona papryka w proszku
– czubata łyżka mąki
Mięsko kroimy w kostkę. Przysmażamy je w garnku na maśle ok. 15-20 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy kolejne 5 min. Dolewamy wodę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w większą kostkę (mniej więcej wielkości kawałków mięsa). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Gotujemy do momentu aż zmięknie mięso i warzywa (ok. 30-40min.). Jeśli sos jest za rzadki w szklance dokładnie łączymy mąkę z odrobina wody i zagęszczamy sos.
Placki ziemniaczane robimy wg przepisu, który już tu kiedyś zamieściłam KLIK .
Tym razem do ciasta na placki nie dodawałam żadnych ziół – tylko 2 drobno pokrojone ząbki czosnku. I dwa jaja zamiast jednego – aby podczas pieczenia większych placków nie połamały się i były zwarte.
Placki pieczemy na niewielkim ogniu tak długo, aby doszły również w środku.
Na duży talerz wykładamy jeden placek, polewamy go gulaszem i kładziemy kolejny placek.
Polecam gorąco ten przepis. Za czasów studenckich co czwartek biegałam na stołówkę uczelnianą i zajadałam się takimi plackami na maksa 🙂
Można podać z surówką ze świeżych warzyw.
[…] zwyczajne placki ziemniaczane Omlet z ziemniakami i chorizo Pasztet ziemniaczany z śledziem Placek po bytomsku Placki ziemniaczane Shepherd’s Pie Smażone tortille z sałatką ziemniaczaną Smażone […]
Ola bez żartów 😦 tego jeszcze nie jadłem u Was. Przyjmij nasze, a przede wszystkim moje zamówienie.
zamowienie przyjete 🙂
Swietnie wyglada! daaawno juz takiego nie jdalam 🙂
[…] Placek po bytomsku […]
[…] Placek po bytomsku […]